Join the movement Doneer
24 maart 2022

Minerva brengt nieuwe studenten in contact met de wijkagent

In Leiden spreekt Ben je oké met het bestuur van Minerva over ongewenst seksueel gedrag en wat je hieraan kunt doen. Ole van Minerva licht toe dat het nieuwe bestuur meteen duidelijk maakte dat zij meer aandacht willen besteden aan ongewenst seksueel gedrag. “We zagen dat het onderwerp maatschappijbreed steeds meer aandacht kreeg. We zijn blij dat we dat hebben opgepikt, want we merken dat het steeds meer gaat spelen onder leden en we vinden het zelf ook erg belangrijk om hier aandacht aan te besteden.”

Iedere jaarclub gaat in gesprek met de wijkagent
“We hebben de volgende maatregelen genomen: iedere jaarclub gaat na de clubinauguratie (intrede van de jaarclub) in gesprek met wijkagent Dennis Perdok. Hij geeft dan een korte presentatie en gaat met de nieuwe studenten in gesprek over wat ongewenst seksueel gedrag inhoudt, hoe vaak het voorkomt, wat je kunt doen om het te voorkomen en wat je kunt doen als er toch een ongewenste situatie plaatsvindt. Dit heeft voor bijzondere, emotionele momenten gezorgd bij onze eerstejaars. Dennis heeft dit een week lang elke dag gedaan voor ongeveer 600 eerstejaars, jongens vonden het vaak schokkend en heftig.”

Een eigen protocol
“We hebben daarnaast een nieuw protocol gemaakt op basis van de Ben je oké instructiekaart. We zijn bezig om deze instructiekaart zo aan te passen dat hij meer op onze vereniging is gericht. Onder ons gebouw zit een discotheek, daar hebben we de instructiekaart verspreid. We krijgen veel complimenten dat de instructiekaart hier hangt. Mensen zijn vaak positief verrast dat er op een studentenvereniging aandacht is voor de sociale veiligheid.”

Training GELIJKSPEL
“We zijn in contact met GELIJKSPELen willen binnenkort hun spel gaan spelen, ook samen met de organisatie van El Cid (de introductieweek in Leiden). De El Cid bestaat al lang en er komen veel studenten op af, dus we willen hen in gesprek laten gaan met GELIJKSPEL en hen ook hun spel laten spelen. Gedurende het jaar willen we steeds een opfrisser geven, want dit jaar is het ongewenst seksueel gedrag het hoofdthema.”

Tips van Minerva
“Het is vooral belangrijk dat je je uitspreekt over het onderwerp en het groot laat zien. Het helpt daarbij om een aantal grote momenten in het verenigingsjaar te kiezen waarop je je extra kunt uitspreken over dit thema. Bij ons zijn dat de El Cid en de Kennismakingstijd.”

Gerelateerd nieuws