Waarom is ons werk zo hard nodig?
Iedereen heeft andere wensen én grenzen en dat is helemaal oké! Waar de één graag zoent met een onbekende, vindt de ander dat te ver gaan. Daarom is het belangrijk dat je goed bij elkaar checkt wat je fijn vindt en wat niet. Ben je oké? helpt daarbij door ongewenst seksueel gedrag bespreekbaar te maken. De campagne roept iedereen op om elkaar een beetje in de gaten te houden. Denk je dat iemand zich ongemakkelijk voelt of zie je ongewenst seksueel gedrag? Help diegene die het overkomt en vraag ‘Ben je oké?‘. Ook kun je met Ben je oké? elkaars wensen en grenzen checken tijdens het flirten of daten.
Zo zorgen we er samen voor dat iedereen het fijn heeft!
seksuele grensoverschrijding komt veel te vaak voor
Het aantal jongeren dat ooit seksuele grensoverschrijding meemaakte is gestegen. De gevolgen hiervan kunnen grote impact hebben op hun levens, zoals angst, schaamte of zelfs trauma’s. Door deze stijgende cijfers is aandacht voor ongewenst seksueel gedrag nu belangrijker dan ooit.
-
van de vrouwen heeft 53% ongewenst seksueel gedrag meegemaakt
-
van de mannen maakt 19% het ook mee
Meermaals afstemmen met elkaar helpt
Fijne en veilige seks gaat over plezier, voor jezelf en voor de ander(en). Over wat je allebei wilt, fijn en lekker vindt, en wat niet. Soms is het lastig om goed bij jezelf te voelen wat je zou willen, en om vervolgens je wensen en grenzen aan te geven bij een ander. Ook vinden veel mensen het lastig om te herkennen wat de ander wilt, fijn of lekker vindt, en wat juist niet.
Om te laten weten wat jij graag wil (en wat niet) én beter te begrijpen wat de ander wilt, zul je dit met elkaar moeten afstemmen. In recent onderzoek geeft een groot deel van de jongeren aan dat als de ander meermaals hun wensen en grenzen checkt, zij de seks fijner vinden en zich veiliger én meer verbonden voelen met de ander.