Join the movement Doneer

Flirt jij oke?

Iedereen heeft een andere grens voor welk gedrag gewenst of ongewenst is. Waar de één het prima vindt om gezoend te worden door een onbekende, zit een ander daar totaal niet op te wachten. Het is niet altijd zo duidelijk waar die grens ligt. Check dus even of die ander het net zo fijn vindt als jij, met de simpele vraag: Ben je oké?

De Flirt jij oké? Test

Flirt jij wel eens? Ontdek met de Flirters test of jij tijdens het flirten rekening houdt met de wensen en grenzen van anderen, Vul de test in en ontdek hoe oké jouw flirtgedrag is!
Vraag 1/7 Tijdens een gesprek merk je dat de ander zich wat ongemakkelijk lijkt te voelen. Hoe reageer je?
Vraag 2/7 Je hebt een leuke avond gehad en je wilt de ander graag zoenen, maar je bent niet zeker of zij dat ook willen. Wat doe je?
Vraag 3/7 Je bent thuis bij iemand en de sfeer is intiem. Hoe zorg je ervoor dat je partner zich op hun gemak voelt voordat je verder gaat?
Vraag 4/7 Je hebt gedronken tijdens het uitgaan en voelt je aangetrokken tot iemand. Hoe ga jij verder?
Vraag 5/7 Je flirt met iemand en je weet niet zeker of de ander ook geïnteresseerd is. Wat doe je?
Vraag 6/7 Je praat met iemand en je ziet dat hun vrienden niet zo blij naar jullie kijken. Wat doe je?
Vraag 7/7 Je hebt met iemand gezoend en diegene gaat met je mee naar huis. Jij hebt zin in meer, wat doe je?
Jij flirt op een super goede manier

Je flirt over het algemeen op een zeer respectvolle en attente manier. Je zorgt ervoor dat de ander zich altijd op hun gemak voelt en je communiceert duidelijk over wensen en grenzen. Dat is mooi! Want uit ons recente onderzoek is gebleken dat het meermaals afstemmen van wat jullie allebei willen, leidt tot plezierigere ontmoetingen. Ga zo door! Een tip om het nog beter te maken: blijf actief luisteren en regelmatig checken hoe de ander zich voelt.

Jij flirt goed

Je flirt op een goede manier, met aandacht voor het afstemmen van wensen en grenzen en het welzijn van de ander. Soms zou je iets directer kunnen zijn in je communicatie. Wist je dat uit ons recente onderzoek is gebleken dat mensen die meerdere keren afstemmen een 8,3 scoren bij hun laatste seksuele ontmoeting, waar een enkele keer afstemmen een 7,8 scoort en geen afstemmen een 7,4? Afstemmen maakt de ontmoeting dus een stuk plezieriger. Door tussendoor te vragen of iemand nog oké is, kan je dus flink veel extra punten scoren! Een tip: wees niet bang om regelmatig te vragen hoe de ander zich voelt en wat ze willen. 

Jij flirt redelijk oké

Je flirt redelijk oké, maar er zijn momenten waarop je meer aandacht zou kunnen besteden aan de signalen en grenzen van de ander. Probeer actiever te checken hoe de ander zich voelt. Uit ons onderzoek blijkt dat meerdere keren afstemmen leidt tot hogere tevredenheid (8,3) over het contact in vergelijking met een enkele keer (7,8) of geen afstemming (7,4). Een concrete tip: vraag tijdens de interactie regelmatig hoe de ander zich voelt en of ze zich comfortabel voelen met wat er gebeurt.

Jij flirt vaak niet oké

Je flirtgedrag is vaak niet oké en je negeert belangrijke signalen en grenzen. Het is belangrijk om beter te leren hoe je wensen en grenzen kunt afstemmen en respecteren. Ons onderzoek laat zien dat mensen die meerdere keren afstemmen een veel hogere tevredenheidsscore (8,3) hebben over het contact dan degenen die dat minder vaak doen (7,8) of helemaal niet doen (7,4). Een tip voor verbetering: begin elke interactie met het afstemmen van wensen en grenzen en blijf dit regelmatig doen tijdens de ontmoeting. Zo zorg je ervoor dat iedereen zich op hun gemak voelt. 

Zij vragen al Ben je oké?

Marije Zuurveld

Bekijk de video hier!

<div class="video-embed-container"><iframe title="Marije X Ben je oké?" width="500" height="281" src="https://www.youtube.com/embed/_9LnqJse0Ig?feature=oembed" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" referrerpolicy="strict-origin-when-cross-origin" allowfullscreen></iframe></div>

M.C. Laurent

Bekijk de video hier!

<div class="video-embed-container"><iframe title="Lorenzo X Ben je oké?" width="500" height="281" src="https://www.youtube.com/embed/2kul47qtwP0?feature=oembed" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" referrerpolicy="strict-origin-when-cross-origin" allowfullscreen></iframe></div>

Ritse de Jong

Bekijk de video hier!

<div class="video-embed-container"><iframe title="@Ritselaar X Ben je oké?" width="500" height="281" src="https://www.youtube.com/embed/cmcjPhC23KQ?feature=oembed" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" referrerpolicy="strict-origin-when-cross-origin" allowfullscreen></iframe></div>

Wat doe jij als je denkt dat een situatie niet oké is? Doe de test!

Wat voor een omstander ben jij?

Weet jij hoe je moet ingrijpen als iemand zich niet oké voelt? Doe de Omstanders Quiz en ontdek hoe goed jij situaties aanpakt en krijg handige tips om nog beter te helpen!

Vraag 1/6 Stel... Je loopt op straat en je ziet dat een groepje mensen seksuele opmerkingen naar iemand roept. Wat doe je?
Vraag 2/6 Stel... Een van je vrienden zegt zich niet fijn te voelen in de omgeving. Wat doe je?
Vraag 3/6 Stel... Iemand danst dicht bij een vriend van je en je denkt dat die vriend dat niet fijn vindt. Wat doe je?
Vraag 4/6 Stel... Je bent in de club en ziet dat iemand in zijn kont geknepen wordt. Wat doe je?
Vraag 5/6 Stel... Je bent met je vrienden en je merkt dat een van je vrienden zich terugtrekt en stil is geworden nadat iemand een seksueel getinte opmerking heeft gemaakt. Wat doe je?
Vraag 6/6 Stel... Je bent in de club en je ziet dat een andere clubganger erg klef doet en om iemand heen hangt, maar die ander is erg dronken. Wat doe je?
Jij bent een uitstekende omstander!

Je reageert als een uitstekende omstander. Dat is heel fijn! Hiermee zorg jij ervoor dat je een veilige omgeving creëert. Met jouw hulp help je anderen uit een ongemakkelijke situatie. Je bent alert op de gevoelens en grenzen van anderen en grijpt in waar nodig. Blijf je bewust van je omgeving en blijf anderen ondersteunen. Een extra tip: blijf ook anderen in je omgeving aanmoedigen om alert te zijn en in te grijpen wanneer dat nodig is. Je kunt een voorbeeld zijn voor je vriendengroep!

Jij bent een goede omstander

Je bent een goede omstander, maar kunt soms actiever ingrijpen om ervoor te zorgen dat iedereen zich veilig en comfortabel voelt. Een voorbeeld: door simpelweg te vragen “Ben je oké?” beschuldig je niemand, maar kun je iemand wel helpen op een lastig moment. Als je denkt dat de mensen elkaar al kennen, dan maakt het vaak ook niet uit, en jullie kunnen gewoon verder gaan met waar je mee bezig was. Je hoeft niet bang te zijn dat iemand boos wordt; je beschuldigt immers niemand. En als je toch hulp nodig hebt, kun je altijd bij de beveiliging of een andere verantwoordelijke terecht. 

Tips: 

 • Vraag ‘Ben je Oké’ bij een ongemakkelijke situatie 
 • Steek een duimpje op, om te checken of de ander oké is. 
 • Bespreek van tevoren met je vriendengroep wat jullie kunnen doen als iemand zich niet prettig voelt. 
Jij reageert redelijk goed als omstander

Je reageert redelijk goed, maar er zijn momenten waarop je directere acties kunt ondernemen. Bijvoorbeeld, door te vragen “Ben je oké?” help je iemand op een lastig moment zonder iemand te beschuldigen. Als je je niet comfortabel voelt om zelf in te grijpen, kun je altijd naar een verantwoordelijke op de desbetreffende plek gaan. Je hoeft niet bang te zijn om “Ben je oké?” te vragen; het is een eenvoudige manier om iemand te helpen zonder beschuldigingen te uiten, en het laat zien dat je om hen geeft. Zelfs als de situatie niet ernstig is, toont het je bereidheid om te helpen en kan het een groot verschil maken voor iemand die zich ongemakkelijk voelt. 

Tips: 

 • Zoek oogcontact met de persoon die zich ongemakkelijk voelt om te laten zien dat je er bent voor steun. 
 • Maak gebruik van non-verbale signalen, zoals een geruststellende glimlach, om te laten zien dat je beschikbaar bent om te helpen. 
 • Vraag ‘Ben je Oké’ als je een ongemakkelijke situatie ziet. 
 • Bespreek met je vriendengroep signalen en acties die jullie kunnen ondernemen als iemand zich niet prettig voelt. 
Jij kan beter reageren als omstander

Je gedrag als omstander kan beter! Je negeert belangrijke signalen en grenzen. Het is belangrijk om beter te leren hoe je kunt ingrijpen en de grenzen van anderen kunt respecteren. Door in te grijpen kun je een situatie die ongemakkelijk of zelfs gevaarlijk is, ombuigen naar een veilige en comfortabele omgeving voor iedereen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door te vragen “Ben je oké?”, zo help je iemand op een lastig moment zonder iemand te beschuldigen. Als je je niet comfortabel voelt om zelf in te grijpen, kun je altijd naar een verantwoordelijke op de desbetreffende plek gaan. Met jouw hulp kan je ervoor zorgen dat iedereen een fijne en veilige tijd heeft! 

Tips: 

 • Leer de signalen van ongemak herkennen, zoals een gesloten lichaamstaal of wegkijken. 
 • Vraag ‘Ben je Oké’ of steek een duimpje omhoog om te checken of iemand oké is.  

 

Hoe vraag je 'Ben je oké?'

Straatintimidatie

Hoe vraag je 'Ben je oké?' bij straatindimidatie? Zo help je een ander.

<div class="video-embed-container"><iframe title="Hoe vraag je Ben je oké bij straatintimidatie? Zo help je een ander" width="500" height="281" src="https://www.youtube.com/embed/V6waP6KC_4w?feature=oembed" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" referrerpolicy="strict-origin-when-cross-origin" allowfullscreen></iframe></div>

Studentenvereniging

Wat als je het spannend vindt om Ben je oke te vragen? Zo pak je het aan.

<div class="video-embed-container"><iframe title="Wat als je het spannend vindt om Ben je oké te vragen? Zo pak je dat aan op je studentenvereniging" width="500" height="281" src="https://www.youtube.com/embed/wiJDOdc8n58?feature=oembed" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" referrerpolicy="strict-origin-when-cross-origin" allowfullscreen></iframe></div>

Uitgaan

Wat als je de vraag stelt en er blijkt toch niks aan de hand te zijn?

<div class="video-embed-container"><iframe title="Wat als je Ben je oké? vraagt en ze kennen elkaar al? Zo help je elkaar in de club" width="500" height="281" src="https://www.youtube.com/embed/nR-jj3nQlBw?feature=oembed" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" referrerpolicy="strict-origin-when-cross-origin" allowfullscreen></iframe></div>

Check ons op TikTok!

@benjeoke_

De oplettende kijker had het misschien al door, maar Dance4Life is vanaf nu Ben je oké? The word is out! 📣 Welkom op hét officiële kanaal van Ben je oké? DE plek waar het checken van elkaars wensen en grenzen centraal staat! Het is namelijk altijd belangrijk dat iedereen oké is en dat je niet bij de ander over een grens gaat. Blijf dit kanaal volgen voor meer tips, verhalen, en inspiratie van bekende en onbekende jongeren. Dus, lekker blijven hangen! Flirten, zoenen of seks? Check bij de ander: Ben je oké? Zo weet je zeker dat jullie het allebei willen. 💜 #benjeoke #Loveyourboobs

♬ Confidence (sped up version) – Ocean Alley

@benjeoke_

Yesss, het is bijna zover! 🙏 Nog 4 dagen wachten en dan kunnen we het eindelijk verklappen. Zet je vliegtuigmodus UIT en je wekker en notificaties AAN. Dit wil je niet missen. 🤩 Wat denk jij dat er gaat gebeuren? Laat het weten in de comments 👇

♬ Beat Automotivo Tan Tan Tan Viral – WZ Beat

@benjeoke_

Psssst! Er komt iets superleuks aan op dit kanaal. 👀 Nog even geduld, oké? STAY TUNED! 👏

♬ origineel geluid – Ben je oké?

@benjeoke_

Een hand op je bil, zoenen tot zelfs seks tegen je wil in. 😱😔 Helaas maken steeds meer jongeren dit mee ‼️ Dance4Life maakte vorig jaar een videoclip met @trobi om dit probleem onder de aandacht te brengen. Bespreek elkaars wensen en grenzen en respecteer die van een ander ❤️ #wachtopmij

♬ origineel geluid – Ben je oké?

Join the movement en volg ons op Insta!

  Je steunt de Ben je oké? movement ook met een gift. Zo help je ons om meer jongeren bewust te maken van hun wensen en grenzen, en het belang van consent in alle vormen van relaties.
  Een gift is fiscaal aftrekbaar.

  Hulp nodig?

  Heb je te maken gehad met ongewenst seksueel gedrag en zoek je hulp?

  Hier kun je terecht