Marije Zuurveld
Bekijk de video hier!
Iedereen heeft een andere grens voor welk gedrag gewenst of ongewenst is. Waar de één het prima vindt om gezoend te worden door een onbekende, zit een ander daar totaal niet op te wachten. Het is niet altijd zo duidelijk waar die grens ligt. Check dus even of die ander het net zo fijn vindt als jij, met de simpele vraag: Ben je oké?
Je flirt over het algemeen op een zeer respectvolle en attente manier. Je zorgt ervoor dat de ander zich altijd op hun gemak voelt en je communiceert duidelijk over wensen en grenzen. Dat is mooi! Want uit ons recente onderzoek is gebleken dat het meermaals afstemmen van wat jullie allebei willen, leidt tot plezierigere ontmoetingen. Ga zo door! Een tip om het nog beter te maken: blijf actief luisteren en regelmatig checken hoe de ander zich voelt.
Je flirt op een goede manier, met aandacht voor het afstemmen van wensen en grenzen en het welzijn van de ander. Soms zou je iets directer kunnen zijn in je communicatie. Wist je dat uit ons recente onderzoek is gebleken dat mensen die meerdere keren afstemmen een 8,3 scoren bij hun laatste seksuele ontmoeting, waar een enkele keer afstemmen een 7,8 scoort en geen afstemmen een 7,4? Afstemmen maakt de ontmoeting dus een stuk plezieriger. Door tussendoor te vragen of iemand nog oké is, kan je dus flink veel extra punten scoren! Een tip: wees niet bang om regelmatig te vragen hoe de ander zich voelt en wat ze willen.
Je flirt redelijk oké, maar er zijn momenten waarop je meer aandacht zou kunnen besteden aan de signalen en grenzen van de ander. Probeer actiever te checken hoe de ander zich voelt. Uit ons onderzoek blijkt dat meerdere keren afstemmen leidt tot hogere tevredenheid (8,3) over het contact in vergelijking met een enkele keer (7,8) of geen afstemming (7,4). Een concrete tip: vraag tijdens de interactie regelmatig hoe de ander zich voelt en of ze zich comfortabel voelen met wat er gebeurt.
Je flirtgedrag is vaak niet oké en je negeert belangrijke signalen en grenzen. Het is belangrijk om beter te leren hoe je wensen en grenzen kunt afstemmen en respecteren. Ons onderzoek laat zien dat mensen die meerdere keren afstemmen een veel hogere tevredenheidsscore (8,3) hebben over het contact dan degenen die dat minder vaak doen (7,8) of helemaal niet doen (7,4). Een tip voor verbetering: begin elke interactie met het afstemmen van wensen en grenzen en blijf dit regelmatig doen tijdens de ontmoeting. Zo zorg je ervoor dat iedereen zich op hun gemak voelt.
Bekijk de video hier!
Bekijk de video hier!
Bekijk de video hier!
Weet jij hoe je moet ingrijpen als iemand zich niet oké voelt? Doe de Omstanders Quiz en ontdek hoe goed jij situaties aanpakt en krijg handige tips om nog beter te helpen!
Je reageert als een uitstekende omstander. Dat is heel fijn! Hiermee zorg jij ervoor dat je een veilige omgeving creëert. Met jouw hulp help je anderen uit een ongemakkelijke situatie. Je bent alert op de gevoelens en grenzen van anderen en grijpt in waar nodig. Blijf je bewust van je omgeving en blijf anderen ondersteunen. Een extra tip: blijf ook anderen in je omgeving aanmoedigen om alert te zijn en in te grijpen wanneer dat nodig is. Je kunt een voorbeeld zijn voor je vriendengroep!
Je bent een goede omstander, maar kunt soms actiever ingrijpen om ervoor te zorgen dat iedereen zich veilig en comfortabel voelt. Een voorbeeld: door simpelweg te vragen “Ben je oké?” beschuldig je niemand, maar kun je iemand wel helpen op een lastig moment. Als je denkt dat de mensen elkaar al kennen, dan maakt het vaak ook niet uit, en jullie kunnen gewoon verder gaan met waar je mee bezig was. Je hoeft niet bang te zijn dat iemand boos wordt; je beschuldigt immers niemand. En als je toch hulp nodig hebt, kun je altijd bij de beveiliging of een andere verantwoordelijke terecht.
Tips:
Je reageert redelijk goed, maar er zijn momenten waarop je directere acties kunt ondernemen. Bijvoorbeeld, door te vragen “Ben je oké?” help je iemand op een lastig moment zonder iemand te beschuldigen. Als je je niet comfortabel voelt om zelf in te grijpen, kun je altijd naar een verantwoordelijke op de desbetreffende plek gaan. Je hoeft niet bang te zijn om “Ben je oké?” te vragen; het is een eenvoudige manier om iemand te helpen zonder beschuldigingen te uiten, en het laat zien dat je om hen geeft. Zelfs als de situatie niet ernstig is, toont het je bereidheid om te helpen en kan het een groot verschil maken voor iemand die zich ongemakkelijk voelt.
Tips:
Je gedrag als omstander kan beter! Je negeert belangrijke signalen en grenzen. Het is belangrijk om beter te leren hoe je kunt ingrijpen en de grenzen van anderen kunt respecteren. Door in te grijpen kun je een situatie die ongemakkelijk of zelfs gevaarlijk is, ombuigen naar een veilige en comfortabele omgeving voor iedereen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door te vragen “Ben je oké?”, zo help je iemand op een lastig moment zonder iemand te beschuldigen. Als je je niet comfortabel voelt om zelf in te grijpen, kun je altijd naar een verantwoordelijke op de desbetreffende plek gaan. Met jouw hulp kan je ervoor zorgen dat iedereen een fijne en veilige tijd heeft!
Tips:
Hoe vraag je 'Ben je oké?' bij straatindimidatie? Zo help je een ander.
Wat als je het spannend vindt om Ben je oke te vragen? Zo pak je het aan.
Wat als je de vraag stelt en er blijkt toch niks aan de hand te zijn?
Heb je te maken gehad met ongewenst seksueel gedrag en zoek je hulp?
Hier kun je terecht