Carnaval is een heerlijk feestje én tegelijkertijd ook een feestje waar de grenzen vervagen en seksueel grensoverschrijdend gedrag, vaak onbedoeld, op de loer ligt. Hoe ga je daar op je locatie mee om?
Het Ben je oke team sprak met Ruud Lemmen van het Tilburgse Poppodium 013 over de acties en maatregelen die zij nemen om ongewenst gedrag te voorkomen en ervoor te zorgen dat iedereen een fijne tijd heeft in het Tilburgse Kruikenstad.
“Jaarlijks zijn wij betrokken bij carnaval in Tilburg. Waarbij we diverse officiële evenementen en andere evenementen faciliteren en organiseren. Een fantastisch stukje zuidelijke cultuur waar wij ook graag aan meedoen. Tegelijkertijd is carnaval ook een feest waarbij mensen nét even iets losser zijn dan normaal en waar het vervagen van grenzen dan ook op de loer ligt. Dit is dan ook reden waarom wij, in samenwerking met Rutgers, de succesvolle campagne ‘Ben je oke?’ – geheel in Kermis in Kruikenstad stijl – uitrollen tijdens onze evenementen.
Alle neuzen dezelfde kant uit
Ruud vertelt hoe poppodium 013 ervoor zorgt dat hun carnavalsbezoekers goed geïnformeerd naar het feestje komen zodat vooraf alle neuzen dezelfde kant uit staan: “We informeren onze bezoekers vooraf én tijdens de activiteiten. Voordat het begint vertellen we duidelijk hoe we in 013 met elkaar willen omgaan tijdens carnaval. Die informatie zien zij in een informatiemail en via onze social media kanalen.”
Hoe is die boodschap in 013 zelf te zien?
“Op locatie hebben we drie verschillende manieren waarop we de boodschap verspreiden. Zo hebben we posterframes door heel het gebouw waar we de reguliere boodschap verkondigen Zie je ongewenst seksueel gedrag, vraag dan aan degene die het overkomt: Ben je oké?. De posters hebben we aangepast naar de groen-oranje kleuren van Kruikenstad.
Op de toiletten hangt een verdiepende postercampagne waarop we onze bezoekers rechtstreeks vragen of zij oké zijn bij ons in 013. En daarnaast hebben we bewegende campagnebeelden op de narrowcasting schermen, verspreid door het hele gebouw.
Hoe is je personeel voorbereid en getraind?
“We hebben een uitgebreide werkwijze die standaard is voor ongepast gedrag. Daarin hebben onze barhoofden, floormanagers en beveiligers allemaal een eigen rol. Deze mensen staan bovendien ook in verbinding met elkaar.
Voorafgaand aan de carnavalsactiviteiten nemen we met deze club mensen de afspraken nog een keer door op een informatieavond, waarbij we ook de Ben je oké instructievideo van Rutgers laten zien. Belangrijk punt dat we hier benadrukken is dat er bij elke melding, waar deze ook binnenkomt, serieus en empathisch gereageerd wordt.”
Herkent jullie personeel ongewenst gedrag?
” Ons personeel weet dit zeker te herkennen, we doen zo’n 350 activiteiten per jaar waarin ongewenst seksueel gedrag helaas nooit helemaal uit te sluiten is. Onze mensen worden er dan ook periodiek op getraind hoe dit in vroeg stadium te herkennen.”
Waar kunnen jullie bezoekers terecht als ze grensoverschrijding vermoeden of meemaken?
” Onze bezoekers kunnen terecht bij, goed herkenbare, servicemedewerkers. Bij de beveiligers (in uniform) en bij de floormanagers, boxoffice medewerkers of barhoofden. Kortom, bij iedereen die op dat moment zichtbaar aan het werk is.”
Onze conclusie na dit interview…
In 013 is het personeel en het bezoek goed voorbereid op carnaval. Wil jij nu ook aan de slag om ongewenst seksueel gedrag op jullie locatie te voorkomen? Ga dan direct aan de slag met de Ben je oke toolkit. Alaaf!
Ben je benieuwd naar carnaval in Kruikenstad?
Kijk dan deze video van Ben je oke met interviews van carnaval vierend Tilburg en een optreden van de Ben je ok’e party crew.