Join the movement Doneer
30 november 2021

Tradities op studentenverenigingen onder de loep

Op veel studie- en studentenverenigingen zijn er nog tradities en gewoonten die kunnen leiden tot ongewenst seksueel gedrag. Zoals een date diner of galamores waarbij de één honderden euros betaalt om een date mee te nemen. 

Valse verwachtingen 

Dit soort gewoonten kunnen bij beiden tot verkeerde verwachtingen leiden. Degene die drie dagen op een kasteel logeert op kosten van de ander kan zich verplicht voelen iets terug te moeten geven, in de vorm van seks. En ook de kans dat degene die alles betaalt daar verwachtingen aan koppelt, is groot. 

Ga in gesprek over je eigen tradities 

Rutgers vraagt studentenverenigingen om met hun bestuur en de leden van hun vereniging in gesprek te gaan over deze en andere gewoonten. De oproep aan verenigingen is: Welke gewoonten en tradities op jouw vereniging leiden wel eens tot ongemakkelijke situaties of zelfs tot ongewenst gedrag?
Ga met elkaar in gesprek en neem je eigen tradities onder de loep. 

Aan de slag met de toolkit Hier is het oké 

De Ben je oké – campagne helpt verenigingen hierbij op weg met stellingen. Studie- en studentenverenigingen die ongewenst seksueel gedrag willen helpen voorkomen kunnen zich aanmelden bij de campagne op www.benjeoke.nl/hierishetoke. 

Gerelateerd nieuws