Join the movement Doneer
almelo is oke

Ben je oke? is ook in Almelo

De gemeente Almelo maakt samen met het kenniscentrum seksualiteit Rutgers straatintimidatie bespreekbaar. Dat doet de gemeente door aan te haken op de landelijke Ben je oké? campagne. We roepen Almeloërs op elkaar te helpen bij intimidatie op straat, bij het uitgaan, in de bus of bij de sportclub.

In de campagne geven we voorbeelden van wat omstanders kunnen doen als straatintimidatie zien. Het beste is om de ander te vragen: “Ben je oké?”. Dat is een simpele vraag om te stellen. Zo check je hoe de ander zich voelt en zorg je voor afleiding in een soms lastige situatie.

Almelo stelt de vraag: ‘Ben je oké?’

De Ben je oké-campagne waar de gemeente Almelo zich bij aansluit maakt ongewenst seksueel gedrag bespreekbaar. De campagne helpt omstanders in te grijpen wanneer zij zien dat iemand zich ongemakkelijk voelt met een eenvoudige vraag: “Ben je oké?”. Uit onderzoek van Rutgers blijkt dat deze vraag het meest succesvol is. De campagne roept iedereen op elkaar te helpen als je ziet dat iemand ermee te maken heeft’.

Burgemeester Korteland: “Met de simpele vraag ‘Ben je oké?’ beschuldig je niemand, maar help je een ander op een moeilijk moment. Zo werken we samen aan een sociaal en veilig Almelo. Een stad waar inwoners, ondernemers en bezoekers zich welkom, thuis én veilig voelen.”

campagnebeeld ben je oké in almelo met een foto van een jongen die een andere jongen lastig valt op straat

Vijf bekende Almeloërs komen in actie

Marlies Eertman en Daan Keupink (sportcoaches van het Sportbedrijf); Naomi Beijer (jongerenwerker bij Avedan); Daphne Waanders (voorzitter van het COC Twente Achterhoek) en Raymond Alfons (supporterscoördinator bij Heracles) werken belangeloos mee aan de campagne. Zij roepen mede-Almeloërs op om in actie te komen bij het zien van (seksuele) straatintimidatie.

De campagne bestaat uit een online campagne van 3 weken, posters in bushokjes en opvallend grote posters op de Koornmarkt. Bij de start van de campagne spelen professionele acteurs situaties in de binnenstad na. Daarnaast zijn er flyers met handige tips voor omstanders die zich afvragen hoe ze in het vervolg in deze situaties kunnen handelen.

Seksuele intimidatie op straat: dit kun je doen

Seksuele intimidatie op straat komt ontzettend veel voor en dat is niet oké. Neem ongewenst gedrag serieus. Voelt het niet goed, dan is het vaak niet goed. Kijk niet weg als je ziet dat iemand wordt lastig gevallen, maar bedenk dat het één van je medemensen overkomt.

Samen zorgen we in Almelo voor een sociaal en veilig gevoel op straat.

Stel de vraag: Ben je oke?

Vraag aan de persoon die het overkomt: Ben je oké? Of: ‘Ik hoorde net dat die opmerking tegen jou gemaakt werd, gaat het?’. Of stel een heel andere vraag om de pleger af te leiden. Vraag bijvoorbeeld de weg. Houd het kort en bondig. Ga geen discussie aan met de dader(s).

Vraag hulp van anderen

Vraag hulp van mensen die ook in de buurt zijn. Bel bij een ernstige situatie 112 om zodat je hulp kunt krijgen van politie en hulpdiensten.

Bied hulp achteraf

Soms gaat het zo snel dat je niet de kans hebt om iets te doen. Bied dan je hulp achteraf aan:

  • Vraag hoe het gaat en zeg dat je het vervelend vindt wat er gebeurde
  • Vraag of je iets kan doen, zoals bijvoorbeeld samen hulp zoeken of aangifte doen
  • Bied aan om samen op iemand te wachten, iemand te bellen of ergens mee naar toe te lopen

Vragen over Ben je oké? in Almelo

Inwoners van Almelo met vragen over deze campagne kunnen contact opnemen met de gemeente via gemeente@almelo.nl of telefonisch via (0546) 54 11 11.