Join the movement Doneer
leeuwarden is oke

Ben je oké? is ook in Leeuwarden

Seksuele intimidatie op straat zorgt voor een onveilig gevoel,  en dat vindt de gemeente Leeuwarden niet oké. Daarom maken ze straatintimidatie bespreekbaar door zich aan te sluiten bij de landelijke Ben je oké? campagne van Rutgers.

De campagneboodschap is: Zie je seksuele intimidatie? Vraag dan aan degene die het overkomt: ’Ben je oké?’Zo zorgen we samen voor een veilige stad. Op straat, in het café, in een winkel, bij een festival, op een dorpsfeest of in de bus. Overal in de gemeente.

Bewustwording en gedragsverandering

De gemeente Leeuwarden wil een inclusieve samenleving creëren waarin iedereen zich prettig en veilig voelt. Straatintimidatie hoort daar niet bij en wordt in Leeuwarden dan ook niet geaccepteerd.

De aanpak van straatintimatie van de gemeente Leeuwarden richt zich met name op bewustwording en preventie. De gemeente zet in op een publiekscampagne om straatintimidatie bespreekbaar te maken en omstanders concrete handvatten aan te reiken. Daarnaast wordt er ingezet op het vergroten van de meldingsbereidheid en het aanpakken van bekende overlastlocaties in de binnenstad.

Burgemeester Sybrand Buma:

‘Straatintimidatie wordt in de gemeente Leeuwarden niet getolereerd. Buiten dat het erg naar is als iemand op straat of op een ander openbare plek ongewenst seksueel wordt benaderd, is dit sinds 1 juli ook strafbaar.

In de gemeente Leeuwarden zetten wij ons in om seksuele intimidatie te voorkomen en om de kennis te vergroten over hoe hier mee om te gaan. Zowel voor degene die het overkomt, als voor omstanders. Via de website van de gemeente Leeuwarden kun je melden wanneer je zelf te maken hebt gehad met straatintimidatie of wanneer je dit hebt zien gebeuren.’ 

Hoe help je elkaar bij straatintimidatie?

Neem ongewenst gedrag serieus. Kijk niet weg als je ziet dat iemand wordt lastiggevallen.

Vraag: Ben je oké? Of stel een heel andere vraag om de pleger af te leiden. Blijf zichtbaar in de buurt. Het is belangrijk dat het gedrag gezien wordt. Soms is dat al genoeg. Vraag hulp van mensen die ook in de buurt zijn. Bel bij een ernstige situatie 112. Ga geen discussie aan met de dader.

Bied hulp achteraf: vraag dan hoe het gaat en zeg dat je het vervelend vindt wat er gebeurde. Of vraag of je iets kunt doen, samen wachten of ergens naartoe lopen, iemand bellen of samen hulp zoeken.

Poster ben je oké in de gemeente leeuwarden