Seksuele intimidatie op straat zorgt voor een onveilig gevoel en dat is niet oké. Daarom trekt Enschede nu een grens met een publiekscampagne tegen straatintimidatie. De gemeente roept alle inwoners van Enschede op om elkaar te helpen als je ziet dat iemand ermee te maken heeft. De campagneboodschap: Zie je seksuele intimidatie? Vraag dan aan degene die het overkomt: 'Ben je oke?'. Zo zorgen we er in Enschede samen voor dat iedereen zich veilig voelt. Ook op straat.

Bewustwording & gedragsverandering

Mensen krijgen in Enschede nog té vaak te maken met straatintimidatie. Dat blijkt onder meer uit een petitie die ondertekend is door ruim 17.500 mensen. Zij vragen om maatregelen die bijdragen aan het voorkomen van seksuele intimidatie in de stad. Die maatregelen neemt Enschede nu met cameratoezicht in de stad, scherper toezicht op overlastplegers, een gebiedsverbod voor plegers en de publiekscampagne Ben je oké?.

Het lijkt erop dat daders van seksuele straatintimidatie hun gedrag niet als schadelijk zien voor de ander. Daar moet verandering in komen aldus burgemeester Roelof Bleker van Enschede: “Het is volstrekt onacceptabel dat mensen in onze stad op straat seksuele intimidatie ervaren. Alle bezoekers moeten zich in Enschede prettig en veilig voelen. Ook op straat. We willen de ontstane cultuur doorbreken die ongewenst gedrag normaliseert, alsof het erbij hoort. Daarom starten we deze campagne en vragen we iedereen om te helpen als je ziet dat iemand lastiggevallen wordt. Iedereen moet op straat en tijdens uitgaan gewoon zichzelf kunnen zijn en zich veilig voelen.”

Hoe help je elkaar bij straatintimidatie?

De campagne geeft inwoners van Enschede concrete tips waarmee zij  leren wat je kunt doen als je ziet dat iemand te maken heeft met seksuele intimidatie. Je krijgt als omstander ook tips hoe je kunt omgaan met een situatie die onveilig voelt of wanneer je als omstander bang bent voor je eigen veiligheid. Zoals deze oproep: ‘Onveilig gevoel? Bied afleiding en stel de vraag: ‘Weet jij waar de supermarkt is?’ of bijvoorbeeld deze ‘Vertrouw je het niet? Vraag een politieagent, buschauffeur of omstander om hulp of bel 112.’

Ook is gekeken naar de aard van de straatintimidatie in Enschede. Studenten hebben hier vooral te maken met sissen, nastaren, nafluiten, naroepen met seksueel getinte opmerkingen en iemand achterna lopen of aanraken. Met deze campagne wil de gemeente meer bewustwording vragen hiervoor en mensen aansporen er samen voor te zorgen dat het veiliger voelt op straat. De strekking van de campagne: Mensen vinden dit gedrag niet prettig en je kunt elkaar helpen als je het ziet.

Inwoners van  Enschede spreken zich in deze campagne uit tegen  seksuele intimidatie op straat. Zij vertellen met quotes op sociale media wat ze doen als zij straatintimidatie zien en waarom  dit belangrijk is.  

Waarom is ingrijpen bij straatintimidatie belangrijk?

Het is tijd voor een cultuurverandering. Door elkaar te helpen in een ongemakkelijke situatie zorg je er samen voor dat het in Enschede veiliger wordt voor iedereen en dat je op straat  jezelf kunt zijn. Wanneer je iemand die te maken krijgt met straatintimidatie aandacht geeft als je ziet dat het gebeurt, dan laat je als mede-Enschedeer merken dat diegene niet alleen staat in de situatie. Hierdoor voelt de ander zich gezien en gesterkt in de lastige situatie. Door iemand te steunen geef je direct of indirect bovendien ook een signaal af aan de dader: seksuele intimidatie   hoort er niet bij in Enschede én dat het niet oke is om een ander na te sissen, te fluiten, seksuele opmerkingen te maken of iemand achterna te lopen en zelfs aan te raken, zonder dat je hiermee je eigen veiligheid in gevaar brengt.

Hoe grijp je in als je het ziet gebeuren?

Linda Masselink, projectleider Veilige Steden gemeente Enschede: “De campagne geeft inwoners van Enschede concrete handelingsperspectieven waarmee omstanders leren wat ze kunnen doen als zij zien dat iemand te maken heeft met seksuele intimidatie op straat.” Je krijgt als omstander ook tips voor momenten waarop de situatie onveilig voelt en je als omstander bang bent voor je eigen veiligheid. Linda Masselink: “Voelt het onveilig? Bied dan afleiding en vraag: ‘Weet jij waar de supermarkt is? Vertrouw je de situatie niet? Dan kun een politieagent, buschauffeur of omstander om hulp vragen of bel met het alarmnummer 112.“

Leren praten over wensen en grenzen

Niet alleen een publiekscampagne is  nodig. Ook op scholen is het belangrijk dat kinderen en jongeren al vroeg leren praten over hun wensen en grenzen en dat zij elkaars grenzen leren respecteren. Op die manier kan ongewenst seksueel gedrag op latere leeftijd worden voorkomen. Op www.seksuelevorming.nl is lesmateriaal beschikbaar voor leerkrachten in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs.

Waar is de campagne te zien in Enschede?

De campagne start met een video waarin Enschedese boegbeelden vertellen over straatintimidatie. Onder andere kickboxer Peter Aerts, beveiliger Gilly Harmsen en voetballer Sabrine Ellouzi vertellen hoe je elkaar kunt helpen als je ziet dat het plaatsvindt. Met Ben je oké? -posters op straat en op toiletten van horecagelegenheden worden inwoners hieraan herinnerd en aangespoord in te grijpen op de momenten dat het gebeurt. Ook zien en horen zij erover via berichten in de media, op sociale media van de gemeente Enschede en via berichten aan studentenverenigingen en horecagelegenheden in Enschede.

Meer informatie

Voor vragen en meer informatie over de Ben je oké-campagne in Enschede neem contact op met Patrick te Brake via e-mail p.tebrake@enschede.nl of per telefoon 06 - 13 29 44 45.

Landelijke Ben je oke? - campagne

De Ben je oké? - campagne maakt ongewenst seksueel gedrag al langer bespreekbaar in het uitgaansleven. De campagne roept omstanders op om iets te zeggen van ongewenst seksueel gedrag. De boodschap is daarbij: ‘Zie je ongewenst seksueel gedrag? Vraag dan aan degene die het overkomt: ‘Ben je oké?’. Want ongewenst seksueel gedrag komt nog te vaak voor. In Nederland krijgt ruim de helft van de vrouwen en 1 op de 5 mannen te maken met seksuele handelingen tegen hun wil blijkt uit onderzoek van Rutgers, kenniscentrum seksualiteit . En dat gebeurt ook in het nachtleven en bij studentenverenigingen waar flirten een grote rol speelt en grenzen soms vervagen. Ben je oke? roept omstanders op om met deze neutrale vraag een veiliger en leuker Enschede te creëren voor iedereen.

Doe mee met Ben je oke

Kroegen, poppodia, studentenverenigingen en festivals kunnen zich aanmelden voor de Ben je oke campagne. Ben je oke helpt hen maatregelen nemen en beleid opstellen waarmee zij ongewenst seksueel gedrag op hun locaties zoveel mogelijk kunnen voorkomen. Hier is het oké bestaat uit een uitgebreide checklist en een instructiekaart voor achter de bar en op verenigingen. Ook bevat de toolkit instructievideo’s waarmee horecapersoneel en mentoren van nieuwe studenten ongewenst seksueel gedrag kunnen herkennen en weten hoe te handelen als het plaatsvindt. Aanmelden kan op Hier is het oke.